Cele mai periculoase cartiere din România. Ferentariul din București nu este cel mai nesigur VIDEO
În România, există câteva orașe în care anumite cartiere ar trebui ocolite de cei care nu locuiesc în ele, după cum îți vom povesti în cele ce urmează.
Evident, atunci când spui „cartier periculos din România”, te poți gândi absolut automat la Ferentari. Totuși, se pare că nu acesta este cel mai controversat din țară. Cu alte cuvinte, există locuri și mai „de temut” decât cel pe care îl găsești în Sectorul 5.
Cartierul Ițcani, din Suceava, poate cel mai înspăimântător și nesigur din România
Potrivit unui studiu privind calitatea vieţii şi siguranţa locuitorilor din 42 de oraşe din România, municipiul Suceava se află pe penultimul loc, mai rău decât aici trăind numai locuitorii din Alexandria, județul Teleorman.
Cei 2.584 de suceveni intervievați au răspuns studiului Storia.ro, realizat în anul 2017, că Iţcani, un cartier din Suceava, este cel mai nesigur din oraș.
Conform legendelor urbane, oamenii de aici trăiesc, în general, cu frică, din cauza multelor conflicte ce s-ar petrece între cetățenii mai puțin „ortodocși”, dacă ne permiți o asemenea exprimare.
Imagini dezolante, sărăcie și, în general, multă mizerie: cam asta poți vedea în acest cartier, dacă îl vizitezi, de preferat, ziua.
„Rata infracţionalităţii în zona cartierului Iţcani nu este una peste media municipiului Suceava, mai mult decât atât, pe anumite segmente de infracţionalitate au o rată inferioară. Ultima infracţiune gravă cu violenţă ce a avut un impact social a fost înregistrată în urmă cu aproape trei ani de zile.
La vremea respectivă au fost dispuse măsurile legale, autorii au fost extraşi din mediul respectiv, fiind între timp condamnaţi definitiv”, declarat, în 2017, purtătorul de cuvânt al IPJ Suceava, comisarul de poliţie Ionuţ Epureanu, potrivit adevarul.ro.
Situația pe țară: de la cele mai sigure la cele mai nesigure
Conform aceluiași studiu, Oradea pare să fie oraşul cel mai sigur din România. Pe locurile următoare se află Braşov, Cluj-Napoca, Sibiu, Sfântul Gheorghe şi Timişoara, în timp ce capitala României se clasează abia pe locul nouă.
Miercurea Ciuc a obținut, de asemenea, un scor extrem de bun, reședința de județ a Harghitei fiind considerată a fi unul dintre cele mai primitoare orașe din România.
Cât privește cele mai „neprimitoare” orașe din România, cu privire la rata infracționalității, sunt următoarele: Alexandria, Suceava, Satu Mare, Bacău, Călăraşi, Târgovişte, Vaslui, Piatra Neamţ, Galaţi şi Reşiţa.
Dacă este să ne referim la regiunile istorice în general, se pare că Transilvania este cea mai sigură, imediat după fiind desemnate zonele Crişana, Bucureşti şi Ilfov.
La polul opus, Maramureş şi Moldova ar trebui, prin definiție, să fie „evitate”, de vreme ce aici există șanse reale să nu te simți și, în definit, nici să nu fii în siguranță.
Evident, este destul de greu să cataloghezi siguranța în ceea ce privește zonele istorice mari, de vreme ce acest lucru se poate schimba de la localitate la localitate.
La nivel naţional, cele mai sigure cartiere sunt Grigorescu (Cluj-Napoca), Otopeni (Ilfov), Aviaţiei (Bucureşti), Gheorgheni (Cluj-Napoca) şi Racadău (Braşov).
Aşa cum am menționat deja la începutul acestui articol, Iţcani (Suceava) deschide topul, urmat fiind de Brestei (Craiova), Alecu Russo (Bacău), Calea Caransebeşului (Reşita) şi Bora (Slobozia). În egală măsură, cartierele Micro 40, din Galați, și Vidin, din Brăila, intră și ele în topul celor mai periculoase zone în care te-ai putea aventura.
Firește, toate acestea au legătură cu sărăcia, aceasta fiind direct proporțională cu educația. Până la urmă, unei familii sărace îi va fi foarte greu spre imposibil să-și trimită copiii la școală, iar de îndată ce aceștia vor crește, vor căuta surse alternative de a obține un venit.
Așa cum deja te-ai prins, este vorba strict despre încercarea oricărui individ de a supraviețui într-o lume care nu i-a oferit nimic.